VOULOIR
C' EST POUVOIR

Privacybeleid Cookiebeleid

TERUG NAAR MILI

Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom

Een prachtig kunstboek waarin Mili van Veegh, met haar verhalen en Elyse van der Roer, met haar gedichten de ‘dames’ van beeldend kunstenaar Judith Zijtregtop tot leven brengen.
Het zijn geen lieflijke verhalen, maar verhalen die schuren en schrijnen. Vrouwen langs de rand van de afgrond, gekwetst of geslagen, op zoek naar liefde. Maar ook is er ‘Zonnetje’, zeer geliefd en gewenst.

“Haar moeder zei dan: ‘Hij was voor mij de zon, het licht, hij haalde mij uit de duisternis en gaf mij mijn meisje.’ “

De combinatie beeld, verhaal en gedicht werkt heel goed. De poëzie van Elyse van der Roer danst en geeft de verhalen een lieflijke glans.
Onvergetelijk is het verhaal van Alyth, die het liefst in de heuvels optrekt met schapen. Niet op zoek naar een kroon of juwelen, maar op zoek naar bevrijding van haar ziel: “Een lichaam te kiezen, zelf
haar lichaam te kiezen, zelfs een
wankelend lichaam ...’

Een boek om keer op keer te lezen, steeds ontdek je weer iets nieuws. De uitgave door Ambilicious is een lust voor het oog. De tekeningen van Judith Zijtregtop zijn wonderschoon en ontroerend.

Nel Goudriaan

Aangename, kleurrijke verrassing


Eerder dan een boek kan Histoires de Femmes beter een project genoemd worden. Aan de hand van de illustraties van Judith Zijtregtop, geven Mili van Veegh en Elyse van der Roer de afgebeelde aandoenlijke figuren een hart, een ziel en een stem. Mili van Veegh doet dat op haar eigen, onnavolgbare wijze en vertelt hun levensverhalen, gaande van frivole gekte tot diep doorleefde, welhaast traumatische ontboezemingen. Elyse van de Roer laat de dames dansen, wervelen en zingen in haar gedichten vol kleur, dans en aanstekelijk ritme. Histoires de Femmes, dit moge duidelijk zijn, is geen boek dat je van kaft tot kaft uitleest. Deze zeer verzorgde, luxueuze uitgave van uitgever Ambilicious is tegelijkertijd een kunstobject, een beleefschilderij als het ware, dat je meer dan eens ter hand neemt om te verdwalen in de wonderlijke ‘histoires’ en gedichten. Een aangename, kleurrijke verrassing die je bij tijden doet glimlachen, soms doet huiveren en altijd een streling voor het oog blijft. Eigenlijk hoort het zo maar thuis in je boekenrek naast de sprookjes, maar dan voor de afdeling volwassenen …

Marc Kerkhofs